Dergi kelimesine gelen ekler ayrılır mı?
Türetme eki olarak Osmanlılarda olduğu gibi kesme işaretiyle ayrılmamıştır. Kurum ve kuruluş adlarına, kitap, dergi, gazete adlarına, şiir ve makale adlarına gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmıştır.
Dergi kelimesi nasıl yazılır?
DİKKAT: Özel adanın fiyatına gazete, dergi, resim vb. dahil değildir. Kelimeler büyük harfle başlamaz: gazete “Milliyet”, Türkçe dergi, resim “Halı Dokuyucular” vb.
Özel isimden sonra gelen dergi nasıl yazılır?
Türkçe yazım kurallarına göre dergi adları özel isim oldukları için büyük harflerle yazılır. Bu kuralı Türkçe derginin yazımına uygularsak derginin adı olan “Türkçe-dil” büyük harflerle yazılır. Ancak bu özel isimden sonra gelen kelimeler küçük harfle yazılır.
Hangi ekler ayrılmaz?
DİKKAT: Özel isimlere, çokluklara ve bunları izleyen eklere gelen türemiş ekler kesme işareti ile ayrılamaz: Türklük, Türklük, Türklük, Türklük, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalılık, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadris, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türklük …
Genç kalemler dergisi nasıl yazılır TDK?
Genç Kalemler. Genç Kalemler, 1910-1912 yılları arasında Selanik’te yayımlanan milliyetçi bir aydın dergisidir. 8 sayı çıkan “Hüsün ve Şiir” dergisinin 9. sayısından itibaren ismi “Genç Kalemler” olarak değiştirilmiştir.
Kısaltmalara gelen yapım ekleri nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler için sözcüğün telaffuzu esas alınır: cm’yi, kg’den, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmalarda ise kısaltmanın son harfinin telaffuzu ayrıca dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin, vb.
Dergi kelimesinin kökü ne?
Dergi – Nisanyan Sözlüğü. “Masa, masanın üzerinde çeşitli tabaklar” anlamına gelen Eski Türkçe térgü kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Yeni Türkçe +PDO son ekiyle Eski Türkçe tér- “toplamak” fiilinden türemiştir.
Gazete ve dergiler nasıl yazılır?
“Babam Milliyet gazetesinde çalışıyor.” Örneğin, “gazete” kelimesi büyük harfle mi yoksa küçük harfle mi başlamalıdır? Yazım kılavuzunda “Özel isim kapsamına girmeyen gazeteler, dergiler, resimler vb.” ifadesi yer almaktadır. Kelimeler büyük harfle başlamaz.” Kurala göre, sorudaki “gazete” kelimesi küçük harfle başlamalıdır.
Varlık dergisi nasıl yazılır TDK?
Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinde (resim, heykel, müzik) her sözcük büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kümbeti, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk dili, Türk kültürü, varoluş; Resmi Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Yüzyıl, Yeni Yüzyıl; Saraydan Kaçırma, Onuncu Yıl İlahisi.
Dergi kelimesi özel isim midir?
ÖZEL İSİM: Kendine özgü ve diğer varlıklar arasında tam karşılığı olmayan varlıklara verilen isimlere “özel isim” denir. Kişi isimleri, kurum isimleri, millet isimleri, din isimleri, ırk isimleri, yer isimleri; kitap, dergi isimleri, hayvan isimleri vb. özel isimler arasındadır.
Özel isimden sonra gelen kelimeler nasıl yazılır?
Kıta, eyalet, il, ilçe, mahalle, belde ve köy adları, özel isim veya rakamdan sonra geliyorsa küçük harfle yazılır. (Asya kıtası, Ankara ili, Çavuşlu köyü…) – Mahalle, cadde, sokak, meydan ve bulvar adları büyük harfle yazılır. (Huzur mahallesi, Kurt sokak, 14. sokak…)
Kaynak dergisi nasıl yazılır TDK?
Türkçede yayımlanmış veya üretilmiş kitap, dergi, ansiklopedi, tez, gazete gibi eserlerin başlıklarını oluşturan kelimeler büyük harfle başlar.
Sız eki özel isimlerde nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen sahiplik, durum ve bildirme ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır. İşte bazı örnekler: Kurtuluş Savaşı, Atatürk, Bilge Kaan, Nero, vb.
ABD’li nasıl yazılır?
“abd’li” teriminin İngilizce-Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç, Amerika Birleşik Devletleri i.
Ata mız nasıl yazılır?
Atamız Atatürk/Hadi Besleyici.
Atlas dergisi nasıl yazılır?
Atlas (Dergi) Atlas, Nisan 1993’ten bu yana Türkiye’de yayımlanan aylık bir coğrafya ve keşifler dergisidir.
Kurum kuruluşlara gelen ekler ayrılır mı?
Kurum, kuruluş, organ, sendika, toplantı ve iş yeri adlarının son ekleri kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Türk Dil Kurumu’na, Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi’ne, Türk Dili ve Edebiyatı Kurumu’na; Bakanlar Kurulu Danışma Kurulu’ndan Yönetim Kurulu’na; Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayramı…
Varlık dergisi nasıl yazılır TDK?
Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinde (resim, heykel, müzik) her sözcük büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kümbeti, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk dili, Türk kültürü, varoluş; Resmi Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Yüzyıl, Yeni Yüzyıl; Saraydan Kaçırma, Onuncu Yıl İlahisi.
Dergi kök mü?
Kelimenin kökü “tér-” (bir araya getirmek) fiilidir ve “bir araya getirmek, toplamak, birleştirmek” anlamına gelir. Bu nedenle, bugün hala anlamının izlerini taşıyan kelime, birçok ürünün bir araya getirildiği bir dizi yayını tanımlamak için kullanılır.