Canlı aşılar kimlere yapılmaz?
Eğer doktor ciddi bir bağışıklık yetersizliği (hastalık veya ilaca bağlı) tanısı koyduysa canlı aşılar (BCG, MMR, oral çocuk felci aşısı, suçiçeği aşısı) uygulanmamalıdır.
Hangi durumlarda aşı yapılmaz?
Yapılmaması gereken durumlar: Orta veya ağır hastalığı olan çocuklara iyileşene kadar aşı yapılmamalıdır. Soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklarda aşı yapılır, aşıdan sonra şiddetli alerjik reaksiyon gösteren çocuklara veya sinir sistemi belirtileri gösteren çocuklara tekrar aşı yapılmamalıdır.
Enfeksiyon varken aşı yapılır mı?
Difteri, boğmaca ve tetanos aşısı (Dpt). Aşı en az bir ay arayla yapılır. Çocukta enfeksiyon ve yüksek ateş varsa aşı ertelenir.
Canlı aşılar kaç derecede bozulur?
Aşının maruz kaldığı sıcaklık +2 °C ile 8 °C aralığının dışında ise aşı zarar görecektir.
Canlı aşılar arası kaç gün?
Evet, birçok aşı aynı anda yapılabilir. Eğer inaktif aşılar aynı anda verilmezse, farklı zaman aralıklarında verilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak canlı aşılar, özellikle cilde uygulanan iki canlı aşı aynı anda veya bir ay arayla yapılmalıdır.
Hastayken aşı yapılır mı?
Hafif ateş, orta şiddette solunum yolu enfeksiyonları veya ishal ve diğer hafif hastalıklar aşılama için kontrendikasyon olarak değerlendirilmemelidir.
Canlı aşı ateş yapar mı?
Aşıdan sonra oluşan ateş aşının yan etkilerinden biridir ancak bu ateş asla yüksek ateş değildir. “1 yıllık aşı ateş yapar mı?” sorusunun cevabı bu yan etki ile verilir. Aşıdan sonraki 2-3 gün içinde yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Ateşi olan çocuğa aşı yapılır mı?
3. Bebekler ve çocuklar aşılamadan önce sağlık kontrolünden geçmelidir. Ateş veya enfeksiyon varsa aşılama ertelenecektir. Hafif ateş aşılamaya engel değildir.
Grip aşısı canlı mı?
Grip aşısı teknik olarak etkisizleştirilmiş, ölü bir virüs aşısı olduğundan, vücuda canlı virüs salınmaz, bu nedenle aşı kaynaklı grip hastalığı meydana gelemez. Aşıların her zaman tam donanımlı sağlık merkezlerinde veya tıbbi gözetim altında yapılması önerilir.
Zatürre geçiren biri zatürre aşısı olabilir mi?
Zatürreye karşı aşılanması gereken risk grupları: Kronik alkol tüketenler. Tekrarlayan zatürre geçirenler.
Hepatit B aşısı canlı aşı mıdır?
Hepatit B aşısı canlı virüs yapıları içeren bir aşı değildir.
Hastayken grip aşısı yapılır mı?
Aşılamanın amacı vücutta bir bağışıklık tepkisi tetiklemektir. Gripseniz, aşının etkili olma olasılığı daha düşüktür çünkü bağışıklık sistemi zaten zorlu bir mücadele içindedir. Bu nedenle, grip belirtileriniz varsa, belirtiler azaldıktan sonra grip aşınızı yaptırmalısınız.
Canlı aşılar kime yapılmaz?
Canlı aşılar hamile kadınlara ve bağışıklık sistemi zayıflamış veya baskılanmış kişilere verilmemelidir. Canlı aşı örnekleri; sarı humma, rotavirüs aşısı, BCG, oral polio aşısı (OPA), kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşısı.
Canlı aşılar nasıl saklanır?
Buzdolabı güneş ışığından korunmalıdır. Buzdolabının arkası ile duvar arasında en az 10 cm boşluk olmalıdır. Berraklık olmalıdır. Aşı kutuları aralarında hava sirkülasyonu sağlanacak şekilde yerleştirilmelidir. Aşılar buzdolabı duvarıyla temas etmemelidir.
Aşı dolabına neden tuzlu su konur?
Sebze tepsilerine tuzlu su dolu şişeler koyun. Bu şişeler buzdolabının içindeki sıcaklığı dengelemeye ve elektrik kesintileri sırasında buzdolabının içindeki sıcaklığı daha iyi korumaya yardımcı olacaktır.
Menenjit aşısı kimlere yapılmaz?
Dalak fonksiyonu bozuk olan kişiler ve HIV hastaları da menenjit aşısı yaptırması gereken hasta grupları arasındadır. Ancak aşının etken maddesine alerjisi olan kişilerin menenjit aşısı yaptırmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Kızamık aşısı kimlere yapılmaz?
MMR aşısı canlı aşı olduğu için şiddetli bağışıklık yetersizliği olan kişilere (kanser hastaları, organ nakli yapılanlar, uzun süreli kortikosteroid kullananlar, kemoterapi veya radyoterapi alanlar, şiddetli bağışıklık yetersizliği olan HIV pozitif hastalar vb.) uygulanmaz.
Sarı humma aşısı kimlere yapılmaz?
Aşının uygulanmaması gereken durumlar: Hamile ve emziren kadınlar: Seyahat nedeniyle sarı humma kapma riski çok yüksek olduğunda önerilebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler: HIV pozitif hastalar, kemoterapi veya radyoterapi gören hastalar gibi. Aşı bileşenlerine alerjisi olan kişiler. Yumurtaya alerjisi olan kişiler.
Hepatit B aşısı canlı aşı mıdır?
Hepatit B aşısı canlı virüs yapıları içeren bir aşı değildir.