Çemişgezek ne zaman Tunceli’ye bağlandı?
25 Aralık 1935 tarih ve 2885 sayılı Kanunla, Erzincan ilinin Pülümür ilçesi ile Elazığ ilinin Hozat, Nazımiye, Mazgirt, Ovacık, Pertek ve Çemişgezek ilçelerinin ilhak edildiği Tunceli vilayeti kuruldu.
Çemişgezek halkı Kürt mü?
İlk Selçuklu akınlarından bu yana Dersim’in dağlık kesimlerinde ağırlıklı olarak Alevi Türkmenler yaşarken, Murat ve Fırat nehirleri kıyısındaki kısmen düz olan Çemişgezek ve Pertek gibi kesimlerde ise ağırlıklı olarak Sünni Türkmenler yaşamaktadır.
Çemişgezek hangi ilimize aittir?
İşte tarihi geçmişiyle Çemişgezek ilçemiz… Doğu Anadolu Bölgesi’nde Tunceli iline bağlı bir ilçe olan Çemişgezek, doğusunda Hozat ve Pertek, güneyinde ve güneybatısında Elazığ, batısında ve kuzeyinde ise Erzincan illeriyle çevrilidir. İlçenin arazileri oldukça dağlık ve engebeli bir alanda yer almaktadır.
Çemişgezek Elazığ’dan ne zaman ayrıldı?
25 Aralık 1935’te Cumhuriyetin ilanından sonra Erzincan’a bağlı Pülümür ile Elazığ’a bağlı Nazımiye, Hozat, Mazgirt, Pertek, Ovacık ve Çemişgezek ilçeleri birleştirilerek Tunceli ili kuruldu, geçici merkez Elazığ oldu.
Dersime neden Tunceli ismi verildi?
Daha önceleri “Kalan” olan ilin ismi, Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından “tunç gibi kuvvetli insanların yaşadığı bölge” anlamına gelen “Tunceli” olarak değiştirilmiştir.
Keban eskiden nereye bağlıydı?
Ağın, 1954 yılında Keban’dan ayrılıp ilçe ilan edilince Keban, 29 köyden oluşan bir ilçenin merkezi oldu. 1927 sayımında Keban’da 568 kişi yaşarken, bu sayı 1935 yılında 503’e düştü.
Tunceli yüzde kaçı Alevi?
İlin nüfusunun yüzde 90’ı Alevi ve Bektaşi’dir. Alevilik, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’nin düşüncelerinin ve felsefesinin toplumsal inançta ve dolayısıyla Ehl-i Beyt sevgisinde bir demirleme olarak ortaya çıkmıştır.
Çemişgezek neyi meşhur?
Başlıca tarım ürünü duttur. Bölge endüstriyel olarak gelişmemiş olsa da dut pekmezi meşhurdur. Bölge de gelişmiştir ancak süt ve süt ürünleri endüstrisi yoktur.
Çemişgezek hangi partiden?
ÇemişgezekAdaylıkSonuçlarKısa oy oranıKatılım oranı%87,95Önceki Başkan: Metin Levent Yıldız (AK Parti)Seçilecek Cumhurbaşkanı: İbrahim Enes Somyürek (AK Parti)11 satır daha
Tunceli il olmadan önce nereye bağlıydı?
1879 yılında Farsçada “Gümüş Kapı” anlamına gelen “Dersim” adıyla bağımsız bir vilayet olan Tunceli, 1886 yılında valiliğe indirilmiş, 1892 yılında ilçe statüsüne kavuşturularak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır.
Tunceli’nin en büyük ilçesi hangisidir?
Nüfusu en fazla olan ilçeler Merkez, Pertek ve Mazgirt’tir. Nüfus bakımından en küçük ilçe Pülümür’dür. Alan bakımından en büyük ilçe Ovacık, en küçük ilçe Nazimiye’dir. Tunceli’nin 8 ilçesi, 10 belediyesi ve 364 köyü vardır.
Tunceli’de neden nüfus az?
1980’li ve 1990’lı yıllarda yaşanan terör olaylarının yol açtığı güvenlik sorunları bu göçü daha da artırdı. Öyle ki Tunceli bu göçler nedeniyle şu anda Türkiye’nin en az nüfusa sahip ili konumunda.
Tunceli’nin eski ismi nedir?
İlin eski adı Dersim’dir. 26 Haziran 1926’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla Dersim ili ilçe ilan edilerek Elazığ’a bağlanmıştır. 25 Aralık 1935’te 2884 sayılı Tunceli Vilayet İdaresi Kanunu ile Dersim ismi değiştirilerek Mamiki köyünde yeni bir il merkezi kurulmuştur.
Elazığ nereden ayrıldı?
Yeni kurulan şehir önce ulusal, sonra il merkezi olmuş ve sonunda da Diyarbekir Vilayeti’nin bir sancağı olmuştur. 1875’te bağımsız bir valilik olmuş ve 1879’da tekrar il olmuştur.
Çemişgezek’in nüfusu ne kadar?
Şablon:Türkiye/Tunceli/Çemişgezek İlçesi NüfusuYılToplamŞehirCemişkezek İlçesi (Elazığ)20188,3473,50620197,8773,23820207,6023.
Tunceli il olmadan önce nereye bağlıydı?
1879 yılında Farsçada “Gümüş Kapı” anlamına gelen “Dersim” adıyla bağımsız bir vilayet olan Tunceli, 1886 yılında valiliğe indirilmiş, 1892 yılında ilçe statüsüne kavuşturularak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır.
Pertek ne zaman Tunceli’ye bağlandı?
1947 yılında Tunceli İli’nin yeniden kurulmasıyla Pertek, diğer ilçelerle birlikte Tunceli İli’ne bağlı bir ilçe haline getirildi.
Çemişgezek ne zaman ilçe oldu?
İlçe Tunceli’nin batısında, ilden 117 km uzaklıkta yer almaktadır. Belediye idaresi 1881 yılında kurulan ilçenin yüzölçümü 877 km²’dir. İlçenin rakımı 953 m’dir.
Tunceli Çemişgezek neyi meşhur?
Başlıca tarım ürünü duttur. Bölge endüstriyel olarak gelişmemiş olsa da dut pekmezi meşhurdur. Bölge de gelişmiştir ancak süt ve süt ürünleri endüstrisi yoktur.